Wil je een keer sushi eten of heb je al eens sushi gegeten en wil je weten wat het nou eigenlijk is? In deze blog vertellen we je wat over de volgende onderwerpen van sushi: de geschiedenis, waar dit echt uit bestaat en de verschillende soorten.

Geschiedenis

Sushi bestaat al eeuwen. Maar hoe is sushi nou eigenlijk ontstaan? Het maken van sushi was eigenlijk een soort ongelukje. Vroeger waren er namelijk niet veel manieren om eten lang te bewaren. Eén van de manieren om vis lang te bewaren was om deze te laten fermenteren met rijst. Dit was een manier die vooral in Zuidoost-Azië werd gebruikt. Een hele poos later in de periode tussen 1603 en 1868 kwamen mensen in Japan op het idee om vis met rijst te eten. De mensen raakten helemaal verzot op de combi van vis en gefermenteerde rijst. Terwijl er tegenwoordig veel meer manieren zijn om vis langer te bewaren, wordt deze manier nu nog steeds gebruikt, sterker nog het wordt populairder.

Waar bestaat sushi echt uit?

Veel mensen denken dat het woord sushi veel te maken heeft met vis, dit is dus niet zo. Het heeft wel veel te maken met de rijst die gebruikt wordt om sushi te maken, namelijk ‘rijst met azijn’. Door het toevoegen van azijn blijft de rijst een stuk beter plakken. De rijst is het meest ondergewaardeerde onderdeel van de sushi. Ook sushirestaurants kunnen hier nog meer aandacht aan schenken. Voor het bereiden van sushi heb je natuurlijk ook vis nodig, dit kan elke vissoort zijn, zoals: tonijn, zalm, krab en inktvis. Voor het maken van sushi wordt ook een bepaalde soort zeewier gebruikt, deze noemen we nori. Dit zijn dunne groene velletjes, deze worden gebruikt om de sushi en de rijst mee in te wikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier, deze soort zeewier is populair omdat het veel smaak met zich meebrengt.

Soorten

Uiteraard zijn er verschillende soorten sushi. Dit zou je eigenlijk niet verwachten omdat sushi dordrecht, maar een aantal elementen heeft. Toch worden er honderden combinaties verzonnen. Wat is nou de sushi die we echt kennen? Er zijn zo veel soorten en maten, omdat het in zo veel landen verkrijgbaar is zal het ook echt niet in elk land hetzelfde zijn. De meest bekende sushisoorten zijn: Nagiri, Maki en Westerste sushi.