Een milieuvriendelijke bedrijfsvoering past in het moderne plaatje. Dit is ook zeer goed voor je pr en marketingverhaal. Daarnaast is het daadwerkelijk beter voor het milieu. Zo zet je je bedrijf met een groen hart op de kaart. Benieuwd naar de verschillende tips om je bedrijf groener te maken? Check ze allemaal en doe er je voordeel mee.

Ecologische logistiek

In het logistieke proces gaat veel materiaal verloren, denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal. Door gebruik te maken van een klapkrat, is het mogelijk om deze verspilling terug te dringen. Een klapkrat gaat zo’n 10 jaar mee en is uitermate handig omdat je hem kunt inklappen. Ze zijn dus erg slijtvast. Daarnaast zijn ze zwaar te belasten en 100% recyclebaar.

Wees zuinig met elektriciteit

Het is belangrijk om geen energie te verspillen, daarom zijn er een aantal dingen die je kunt doen om groener te werken. Schakel computers, printers en kopieermachines uit als je ze niet gebruikt, bijvoorbeeld voor het weekend. Controleer of alle beeldschermen ingesteld staan op de meest energiezuinige stand. Als je langer dan 15 minuten niet in een ruimte bent, kun je beter het licht uitschakelen. Dit laatste kun je ook automatisch regelen met sensoren. Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen.

Hergebruiken

Er zijn veel dingen op kantoor die normaal geworden zijn, maar zijn ze echt normaal­­? Denk bijvoorbeeld aan de wegwerpbeker of -fles. Als je die niet recyclet, dan is dat een ontzettende belasting voor het milieu. De tip is dus om eens door de afvalstromen van je bedrijf heen te gaan om te zien of je je als onderneming wel voldoende richt op duurzaamheid en het hergebruik van grondstoffen.

Milieuvriendelijke kantoorproducten

Je kunt al veel doen het milieu te ontzien, denk bijvoorbeeld aan niet-giftige stiften, hervulbare inktpatronen en recyclebaar papier. Kies ook voor schoonmaakmiddelen die het milieu niet belasten.

Kies voor een ecologisch verantwoorde kantine

Hoge consumptie van vlees schijnt slecht te zijn voor onze planeet, dus een van de eerste dingen die je kunt doen is de vleesconsumptie in je kantine temperen door vooral ook alternatieven, zoals vegetarische gerechten te bieden en deze te promoten.

Werken op afstand

In onze tijd ontstaat er steeds meer een diepere integratie tussen werken en wonen. Deze ontwikkeling heeft in onze eeuw grote vlucht genomen, maar is rond het midden van de jaren zeventig ontstaan.  Steeds meer bedrijven zijn enthousiast over deze manier van werken. Natuurlijk moet het wel passen bij de aard van je core business, hoewel je administratieve krachten wel thuis zaken kunnen regelen. Het voordeel van telewerken is dat je veel verkeer van de weg houdt. Dat scheelt ook de nodige hinderlijke files. En wat dacht je van de uitlaatgassen die zo niet uitgestoten worden. Het blijkt dat mensen productiever zijn, wanneer ze thuis aan het werk zijn. Natuurlijk zijn een aantal vergadermomenten per week wel goed om zaken af te stemmen, maar veel zaken kunnen op afstand geregeld worden.

Carpoolen

Openbaar vervoer en carpoolen zijn goede manieren om samen iets te doen aan de uitstoot door vervoersmiddelen. Nog beter is het om, als het mogelijk is, te lopen naar het werk of op de fiets te komen.

Een papierloos kantoor

Het lijkt een onrealistisch streven, maar het papierloze kantoor is echt geen droombeeld. Maak alleen printjes als het niet anders kan. En kies voor 100% recyclebaar papier. Vraag naar het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Met dit keurmerk weet je zeker dat de grondstof voor dit papier ecologisch is, gemaakt van hout afkomstig uit bossen die goed beheerd worden. Er is bijvoorbeeld geen tropisch regenwoud voor gekapt.

Stel een praktische dresscode op

Wanneer je werkers in de zomer geen pak aan hoeven, dan zul je de stand van de airco ook een stuk lager kunnen zetten. Dat zorgt eveneens voor een prettige en informele werkplek.

(H)eerlijke bakje

Op kantoor wordt er heel wat koffie en thee gedronken. Waarom dan niet kiezen voor eerlijke koffie, waarvoor elke schakel in de productieketen een eerlijke prijs krijgt? Koop biologische koffie en thee voor op kantoor. Het is ook goed om medewerkers eigen mokken mee te laten nemen, of verzorg deze zelf.

Conclusie

Er zijn verschillende dingen die jezelf kunt doen om je bedrijf ecologisch te maken. We hopen dat de tips van hierboven je gaan helpen om je bedrijf zo winstgevend, ecologisch en optimistisch mogelijk te maken.