Misschien vraag je je af waarom het nodig is om hier een blog aan te wijden: je wil toch in een schone omgeving van een schone maaltijd genieten? Ja, maar de vraag is meer: wat is een schone maaltijd en waarom zijn sommige bacteriën en schimmels in, op of als voedsel wel prima? In deze blog gaan we dieper in op de gezondheidsrisico’s in de horeca en bij voeding in het algemeen.

Goede bacteriën en slechte bacteriën

Er bestaat in de natuurlijk vanzelfsprekend niet zo iets als per definitie goed of per definitie slecht. Er zijn echter wel bacteriën, schimmels en andere organismen die goed zijn voor onze mentale en fysieke gesteldheid en andere organismen die slecht zijn voor ons.

Goede bacteriën

Wist je bijvoorbeeld dat, wanneer je alle cellen in het menselijk lichaam bij elkaar optelt, het grootste deel van de cellen dat je aan zult treffen niet menselijke cellen zijn? De meeste cellen in ons lichaam zijn namelijk bacteriën en schimmels die leven in onze darmen, op onze huid en op andere plekken van ons lichaam. Deze organismen hebben we nodig om ons eten te helpen verteren, een betere weerstand op te bouwen of afvalstoffen beter te kunnen afscheiden.

Slechte bacteriën

Er zijn daarentegen ook onbetwiste micro-organismen die een negatief effect hebben op onze gezondheid. Dit zijn doorgaans bacteriën en schimmels die ervoor kunnen zorgen dat we goed ziek worden. Salmonella, campylobacter, escherichia coli (E-coli), etc. zijn bekende boosdoeners die ervoor kunnen zorgen dat je je gedurende enige tijd niet goed voelt. De meeste van deze bacteriën komen binnen via ons voedsel en het is dan ook erg belangrijk dat we juist hier goed op letten.

Wat kun je eraan doen?

Goede hygiëne in de horeca is iets wat je als consument misschien maar moeilijk zelf kunt oplossen. Je kunt er daarentegen wel rekening mee houden wanneer je een restaurant uitzoekt. Er zijn regelmatig lijstjes beschikbaar online waarin je kunt opzoeken of het restaurant wat jij overweegt door de voedselveiligheidstest / levensmiddelenanalyse is gekomen of niet.