Het proeven van wijn kun je beter vergelijken met een dans dan met een wedstrijd. Wijn nodigt je uit om te relaxen. Je maakt het drinken van wijn plezieriger door eerst een minuutje te ruiken en te proberen de verschillende geuren of het bouquet van de wijn te ontdekken. Vergeet naast de geur ook niet te genieten van de mooie kleur van de wijn. Als je dat allemaal gedaan hebt, kun je op gemak de wijn gaan proeven. In de regio Amsterdam zijn er verschillende wijncursussen.

Wijn is en blijft heerlijk

Het inschenken, het ruiken, het proeven: alles rondom wijn zou helemaal niet hoeven als wijn altijd goed zou smaken. Het klopt dat wijn een smaak kan hebben die je niet zo lekker vindt of die je niet gewend bent als je zo voor het eerst proeft. Als je een beginnende wijndrinker bent, is het niet handig om te beginnen met een fles van €3,50. Deze kwaliteit of eerder het gebrek daaraan zul je zeker kunnen proeven. Aangezien dit de nasmaak is die je zult herinneren zou dat zonde zijn. Neem daarom bij voorkeur een wijn uit een iets hogere prijsklasse waarmee je meer verzekerd bent van een verfijnde smaak. Wat handig is om op te letten als beginner is de hoeveelheid tannine die in de wijn zit.  Kies in het begin liever een wijnsoort met een lage hoeveelheid tannine. Dit zorgt voor een wat mindere bittere, droge smaak.

Wijn smaakt het beste op de juiste temperatuur

Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. De juiste temperatuur zorgt voor een balans in aroma’s, zuurheid, zoetheid en de smaak van de alcohol. Is je wijn bijvoorbeeld te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker over. Bij te koude wijn gebeurt juist het tegenovergestelde: je ruikt dan minder en in de smaak overheerst het zure. Vaak wordt namelijk aangenomen dat je witte wijn gekoeld en rode wijn op kamertemperatuur moet serveren. Maar dit is dus niet waar. Tegenwoordig is kamertemperatuur veel te warm om rode wijn te serveren. Waarom zal wijn lekker moeten zijn op 22 graden als andere dranken op die temperatuur ook niet lekker is. Wat is dan de beste temperatuur? Simpel: probeer de rode wijn te bewaren op een koele plaats thuis. Haal de witte wijn 10 minuten voor het serveren uit de koelkast of laat het een beetje ‘opwarmen’ in je glas voordat je het drinkt.

Laat je neus het werk doen en geniet van de wijn

Waarom is het belangrijk en leuk om te ruiken als je wijn proeft? Je neus bepaalt grotendeels wat voor smaken je proeft in je mond. En je kunt enorm veel ruiken: van bloemen tot bessen. Met je neus onderscheid je dus een lekkere wijn van een slechte wijn. Drink de wijn die jij lekker vindt, maar sta zeker ook open voor nieuwe smaken en geuren. Dat is belangrijk bij het drinken van wijn. Over iets wat je niet kent, kan je ook geen oordeel hebben!