Je hebt misschien veel geld geïnvesteerd in de aanschaf van een ​​koffiezetapparaat. Als je het beste brouwsel wilt maken met deze machine, moet je hem goed onderhouden. Alle koffiezetapparatuur en de molen moeten respectievelijk dagelijks en wekelijks worden schoongemaakt. Het heeft ook elke zes maanden een onderhoudsbeurt nodig. Mogelijk moet je een ontkalker koffiemachine gebruiken om alle kalkaanslag en mineralen te verwijderen. Als je dit niet verwijdert, zal je koffiemachine minder efficiënt werken. Goed onderhoud is niet alleen gericht op het verlengen van de levensduur van de koffiemachine, maar kan ook de kwaliteit van de koffie die je zet garanderen. Daarom moet je de binnen- en buitenkant van de machine altijd goed reinigen. Dit zijn de effectieve manieren om je koffiezetapparaat te onderhouden:

Dagelijkse schoonmaak

Zoals hierboven vermeld, dien je je koffiemachine dagelijks schoon te maken. Na elk gebruik moet je het scherm schoonmaken. Vervolgens moet je het stoompijpje doorspoelen en afvegen. Na een paar kopjes koffie moet je snel doorspoelen en het lekbakje schrobben. Je moet na elke 10 koppen water door laten spoelen. Vervolgens moet je de koffieprut die zich op het scherm heeft verzameld, schoonmaken. Als je machine veel gebruikt wordt, moet je het vaker schoonmaken. Daarnaast kan het nodig zijn om eventuele kalkvlekken op je koffiemachine te verwijderen met ontkalkingstabletten. Deze tabletten zijn zo effectief om alle mineralen en kalkaanslag op je machine te verwijderen.

Wekelijkse schoonmaak

Naast de dagelijkse schoonmaak, moet je wekelijks een dieptereiniging doen. Je kunt je machine reinigen door middel van het af te spoelen met afwasmiddel. Zorg ervoor dat je het wasmiddel kiest dat speciaal is ontworpen voor espressomachines. Gebruik alleen de hoeveelheid wasmiddel die door de fabrikant wordt aanbevolen. Je kunt het wasmiddel in het waterreservoir doen. Het doel van dit reinigingsproces is het wegspoelen van vetten. Zo behoud je de smaak van de koffie. Na het spoelen kun je het reinigingswater doorspoelen om de oude olie uit de groepskop te verwijderen. Je moet voorzichtig zijn, want dit water is heet. Daarnaast moet je het lekbakje, het zwarte mandje en de portafilter schoonmaken. Je kunt deze onderdelen in een sopje weken. Vervolgens kun je ze schrobben met een zachte nylon scrubber.

Elke zes maanden schoonmaken

Om de prestaties van je machine te behouden, moet je de koffiemachine twee keer per jaar afstellen. Elke zes maanden moet je de pakking vervangen die door intensief gebruik kan verslijten. Bovendien moet je mogelijk de stoomarm, groepskop en o-ringen vervangen, evenals de stoomklep pakkingen. Je moet ook letten op de maalschijven. Zorg ervoor dat ze scherp genoeg zijn om de koffieboon te malen. Na het malen van een grote hoeveelheid koffiebonen kunnen de maalschijven dof worden. Hierdoor zal het maalproces langzaam verlopen. Als ze bot zijn, wordt aanbevolen om de braam te vervangen door een nieuwe. Zo behoud je de prestaties van je espressomachine.