Werk je in een restaurant? Of wil je gewoon graag een echte wijnkenner worden om indruk te maken op je vrienden? Er zijn heel veel verschillende soorten wijnen, maar wij verdelen ze vaak in drie categorieën: wit, rood en rosé. Daarnaast zijn er ook nog zoete, droge, frisse en andere typeringen waar je de soorten wijn in kunt plaatsen. Heb je geen tijd om een cursus te worden? Met wat tips kun jij een echte wijnkenner worden.

Let op de kleur

Het eerst selectiecriterium is de kleur wijn. Kies je voor rood, wit of toch rosé? Er zijn mensen die simpelweg nooit witte wijn drinken, omdat ze dit niet lekker vinden of rood te zwaar vinden. Elke kleur wijn heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo kun je voor een droge, maar ook een zoete witte wijn kiezen. Daarnaast heb je nog fruitige of frisse smaken. Rode wijnen zijn vaak iets voller, maar er zijn ook lichte varianten. Rosé wordt veelal in de zomer gedronken, omdat het zo lekker fris en licht is. In de winter heb je misschien eerder zin in een iets zwaarder wijntje. 

Wijn combineren met eten

De soort wijn wordt vaak gebaseerd op het eten. Je moet al iets meer verstand van wijn hebben als je wijn en spijs wilt combineren. Je kunt dit op eigen gevoel doen of je kunt het internet raadplegen. Na verloop van tijd zul je merken dat je de smaak te pakken krijgt. Kijk als eerst naar de smaken van het eten. Zet je een fris gerechtje op tafel, hier kun je dan prima een frisse wijn bij combineren. Bij het dessert kun je het beste een dessertwijn serveren, denk bijvoorbeeld aan de Hongaarse Tokajwijn

Proeven

En dan het echte werk: proeven. Niet iedereen vindt dezelfde wijn lekker. De enige manier om erachter te komen welke soorten wijn je lekker vindt, is door te proeven. De eerste keren zul je de verschillende smaken misschien niet heel goed herkennen, maar hoe vaker je het doen, hoe meer smaken je gaat herkennen. Door veel te proeven, leer pas echt kennen van welke wijn je houdt. Het zo nu en dan proberen van wijnen die je niet kent, kan je daarmee helpen.