Als je net een keuken aan het inrichten bent en je afvraagt welke essentiële specerijen, kruiden en smaakmakers je in je voorraadkast moet hebben, is het makkelijk om online lijsten te vinden met ingrediënten die essentieel zouden zijn. Sommige lijsten bevatten wel 30 tot 40 ingrediënten – die kunnen toch niet allemaal onmisbaar zijn!

En dat zijn ze niet. Tenminste, niet voor iedereen. Dat komt omdat alles wat je in de voorraadkast moet hebben voor iedere kok anders is. Wat voor de één onmisbaar is, zal een ander misschien nooit gebruiken.

Dus de eerste stap is om uit te zoeken wat voor jou essentiële kruiden en specerijen zijn. En om dat te doen, denk na over wat je kookt? Of, wat wil je koken? En niet één keer, maar regelmatig?

Als je graag wekelijks chili kookt, heb je dingen nodig als chilipoeder, knoflookpoeder, komijn en paprikapoeder. Als u regelmatig naar curry verlangt, hebt u koriander, kurkuma en garam masala nodig. Als u van plan bent om te bakken, zijn specerijen als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel misschien wel wat u nodig heeft.

Het punt is, bedenk wat u wilt maken. Bestudeer recepten voor die gerechten, zoek uit welke specerijen en kruiderijen in die recepten worden gebruikt, en koop ze bij een specialist zoals NaturalSpices.nl.

Is een voorraad aanleggen wel een goed idee?

Een andere reden om niet online een lijst van essentiële specerijen op te zoeken en gewoon alles te kopen wat erop staat, is dat supermarkt specerijen, vooral gemalen specerijen, een beperkte houdbaarheid hebben in termen van hun potentie. Gemalen specerijen verliezen binnen enkele maanden veel van hun smaak en aroma doordat de essentiële oliën afbreken en verdampen.

Dus als je een heleboel specerijen koopt die je niet of nauwelijks gebruikt, verspil je niet alleen geld en ruimte op de plank, maar als je dat ingrediënt uiteindelijk wel gebruikt, is het al oudbakken.

Overweeg in plaats daarvan in het kruidenrek van je supermarkt te gaan shoppen, niet om grote hoeveelheden te kopen, maar om kleine hoeveelheden te kopen. Als een recept vraagt om een halve theelepel piment, heb je dan echt een hele pot nodig? Misschien wel, als je van plan bent dat recept steeds opnieuw te maken. Koop anders gewoon een heel klein beetje! Je kunt altijd meer kopen als je besluit het gerecht nog eens te maken.

Met dat alles in gedachten zijn hier een paar specerijen en kruiden die de meeste thuiskoks het vaakst gebruiken, en die in allerlei recepten zullen opduiken.

Maar denk niet dat je alles op deze lijst snel moet gaan kopen. Beschouw deze dingen als suggesties. Na verloop van tijd zul je er wel achter komen welke je nodig hebt en welke niet.

De echte essentiële specerijen

Maar laten we eerst zout en zwarte peper noemen. Deze twee ingrediënten zijn de enige echt onmisbare smaakmakers. Wat zout betreft, heb je verschillende soorten: Kosher zout voor de meeste gerechten, tafelzout om te bakken, en vlokkig zeezout voor de garnering. Versgemalen zwarte peper is zeker het beste. Maar als u kruidenwrijft, hebt u voorgemalen peper nodig, omdat het malen van grote hoeveelheden tijdrovend kan zijn.

Kruiden voor hartig koken

– Geplette rode peper (ook wel peper vlokken genoemd): Een van de meest veelzijdige – kan worden gebruikt op pizza, in pasta, groenten, roerbakgerechten, en nog veel meer.

– Chilipoeder: Voor zelfgemaakte chili, dry rubs, enchilada’s en taco’s.

– Komijnpoeder (ook wel gemalen komijn genoemd): Wordt gebruikt in Latijns-Amerikaanse, Midden-Oosterse, Afrikaanse en Indiase keukens.

– Oregano: Voor op pizza, in pastasauzen en gerechten op basis van olijfolie

– Cayennepeper: Pure hitte, spaarzaam gebruiken

– Paprika: Vele variëteiten, waaronder zoete en gerookte

– Italiaanse Kruiden: Mengsel van verschillende gedroogde kruiden.

– Knoflookpoeder: Koop de dure soort.

Specerijen voor zoetigheden

– Kaneel: dit gebruik je overal

– Nootmuskaat: neem een hele noot en rasp

– Vanille-extract: Niet echt een specerij, maar je hebt het zeker nodig

– Gemalen kardemom: Past goed bij alles met kaneel (verkrijgbaar bij Natural Spices) – Gemalen gember: Populair in koekjes en gebak