De koelkast is een grote hulp voor ons om gezond te blijven. Ons voedsel en drinken blijft langer houdbaar, smaakvol en koel. Sinds de jaren ’50 is Amerika het grote voorbeeld als het gaat om lifestyle en wonen in het westen. In deze blog laten we zien waar je aan kunt denken bij het kopen van een koelkast.

Een trouwe keukenhulp- de koelkast

Al in de jaren twintig werd de eerste reclamespot voor de koelkast in Amerika uitgezonden. Sinds die tijd is het apparaat een trouwe keukenhulp. De hedendaagse koelkast lijkt als twee druppels water op het oude model uit 1926, aan een goed ontwerp hoef je ook niet veel te veranderen.

Natuurlijk is de koelkast wel moderner geworden en kent meer uitvoeringen dan toen, maar het principe is hetzelfde gebleven.

Handige tips bij het kopen van een koelkast

Vrijstaande of inbouwkoelkast

Bij complete keukens komt vaak de optie van een inbouwkoelkast. Dat is een zeer elegante oplossing, omdat je zo het apparaat mooi in het design van de keuken wegwerk. Een vrijstaande koelkast staat meestal wat rommeliger. Vaak is het met een inbouw koelkast wel zo dat deze lastiger te repareren is. Vervanging van dit apparaat is ook moeilijker, omdat het nieuwe apparaat precies moet passen op de plek van het oude. Ook heeft een inbouwkoelkast vaak minder ruimte.

Koel-vriescombinatie

Een populaire koelkast is de koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte aan de bovenzijde en het vriesgedeelte aan de onderzijde zit. Een voordeel van dit type koelkast is dat, wanneer er twee thermostaten zijn, je de temperatuur van elk gedeelte apart kunt instellen. Voordeel van deze koelkasten is dat ze relatief goedkoop zijn.

Amerikaanse koelkast

De indeling van de Amerikaanse koelkast is bijzonder, want het koel- en vriesgedeelte zitten naast elkaar. Dat is erg handig, dan hoef je bijvoorbeeld niet te bukken om wat uit de vriezer te halen. Je hebt ook direct goed overzicht van wat er allemaal aan levensmiddelen in je Amerikaanse koelkast zit. Als je houdt van verschillende moderne gadgets, dan is deze machine echt iets voor jouw. Denk bijvoorbeeld aan een ijsblokjesmachine waar instant blokjes en ijsschaafsel uitkomt.

3- en 4-deurskoelkast

Dit is een koelkast met twee deuren voor het koelgedeelte. De vriezer zit onder in de machine en heeft eigen deuren. Er bestaat wat variatie bij dit type koelkast, sommige hebben openslaande deuren voor het vriesgedeelte, andere juist grote laden.

Dubbeldeurs-koelkast

Met een dubbeldeurs-koelkast kun je vaak heel behoorlijk producten invriezen om ze langer vers te houden. Bij deze koelkast zit de vriezer boven en het koelgedeelte onder.

Koelkast met of zonder vriezer

Je hebt natuurlijk de keuze om een koelkast te kiezen met of zonder vriezer. Aan beide keuzes zitten wat voor- en nadelen. Zo hebben vrieskasten minder inhoudt dan vrieskisten, maar daardoor verbruiken ze ook minder stroom.

Voordelen van een vrieskast zijn verder:

  • Praktisch design voor in de keuken, want je kunt er iets bovenop zetten.
  • Je kunt gemakkelijk iets uit de vrieskast pakken en hoeft er niet in te hangen zoals vaak het geval is bij de vrieskist.

Voordelen van een vrieskist:

  • Er is veel ruimte om grote hoeveelheden producten op te bergen. Restaurants en snackbars zijn gebaad bij de vrieskist.
  • Bij gelijke inhoudt is de vrieskist zuiniger qua stroomverbruik

Wat is het energielabel van de koelkast?

We zijn al een flink eind opgeschoten in het keuzeproces, maar de vraag naar het energielabel van de koelkast komt nu naar voren. Het beste energielabel dat een koelkast kan hebben is A+++. Koelkasten met energielabel A of lager mogen niet meer verkocht worden. Een hogere energieklasse is namelijk zuiniger in het energieverbruik en milieuvriendelijke, ook bespaar je zo geld op de energiekosten.

De slimme koelkast

Tot slot kun je kiezen voor een normale of een slimme koelkast. De laatste hoort bij the internet of things, wat zoveel inhoudt als: apparaten die met elkaar verbonden zijn via internet en gegevens kunnen uitwisselen. Een koelkast kan bijvoorbeeld nu al een foto maken van zijn inhoud, zodat jij deze in de winkel via een app kunt bekijken, gewoon om even te checken of je nu wel of geen cola meer had. Zo zijn er talloze nieuwe mogelijkheden met slimme koelkasten, zoals een touchscreen in de deur ten grote van een tablet.

Conclusie

Er zijn behoorlijk wat dingen waar je aan kunt denken bij het kopen van een koelkast. Samenvattend kunnen we vaststellen, dat het vooral gaat om gemak en energiezuinigheid. Een slimme Amerikaanse koelkast is erg praktisch, maar qua verbruik vaak aan de hoge kant. Natuurlijk kun je heel goed een overzicht maken van je energieconsumptie thuis en zien hoe je dat verbruik kunt compenseren. Let goed op de energielabels en de andere producteigenschappen. Laad je bij het kopen goed informeren door de verkoop en lees je goed in.