Ben jij een hobby bierbrouwer, maar wil sommige batches toch nog wel eens mislukken. Hartstikke vervelend, maar helemaal niet raar. De meeste hobbybrouwers maken nog wel eens een brouwfout waardoor hun harde werken wordt verpest. Er zijn een aantal zaken binnen het zelf bier brouwen die je brouwdag kunnen verpesten. In dit artikel behandelen we een aantal tips waardoor jij bier kunt brouwen en er na de vergisting ook van kan genieten!

Meest voorkomende brouwfouten

Een mislukte batch bier ontstaat nooit zonder dat er brouwfouten zijn gemaakt tijdens het bierbrouw process. Graan is graan en hop is hop, alleen wij mensen doen de verkeerde handelingen waardoor het bier te zuur, te bitter of te zoet wordt. Laten we die 3 eigenschappen onder de loep nemen en zorgen dat dit niet meer kan gebeuren

Te zuur bier

Dit is persoonlijk de meeste vervelend brouwfout die je maar kan overkomen. Als ik iets niet lekker vind dan is het wel zuur bier. Zeker als het niet eens je bedoeling was om een sour te maken kan dit erg vervelend zijn. Je ziet grote vieze schimmelplekken in je vergistingsemmer en de draden komen tot aan de deksel. Bah! Het is duidelijk dat je een infectie hebt opgelopen. Waarschijnlijk heb jij je materialen niet goed genoeg gereinigd en ontsmet waardoor een bacterie zich heeft kunnen nestelen en de batch heeft geruïneerd. Werkt altijd super hygiënisch! En dit vergistingsvat kun je wel weggooien, want eens een schimmel dan krijg je die er lastig uit.

Te zoet bier

Je neemt een slok en je tanden vallen er nog net niet uit. Het alcoholpercentage is laag en je proeft alle restsuikers uit het wort nog zitten. Zonde, maar je hebt je alfa amylase stap tijdens het maischen te lang aangehouden. Er zijn wel suiker gevormd, maar deze zijn onvergistbaar geworden. Resultaat is een bier met een prachtige body maar teveel restsuiker waardoor het zo zoet wordt.

Te bitter bier

Ook kan een bitter veel bitterder uitvallen dan je bedoeling was. Je vind dit raar, want je hebt je precies aan het recept gehouden. Elke nieuwe hopbatch kan schelen in het alfazuur wat het bevat. Dus een zak E.K. Golding hop van een vorige brouwsel en nu kan een andere bitterheid bevatten. Dit dien je voor ieder recept na te kijken. Ook gebeurt het vaak dat het aantal liter minder is uitgevallen. Ook dan is het logisch dat je bier bitterder wordt, want je berekend de bitterheid om volume wat je verwacht. Valt dit lager uit, dan wordt het bier meer bitter.

Conclusie

Zelf bier brouwen is een prachtige hobby. Zeker als het bier geslaagd is en je van vrienden en kennissen complimentjes krijgt dat het ontzettend lekker is. Maar als je een brouwfout maakt en het bier is niet lekker, dan kan de hobby ook net zo goed ontzettend frustreerden zijn. Ons advies, blijf brouwen en leer van je fouten maar ook zeker van je successen. De aanhouder wint altijd!