Hygiëne in een horecakeuken is ontzettend belangrijk. Zowel voor je personeel als voor je gasten is het essentieel dat er hygiënisch wordt gewerkt. Je wil immers niet dat er mensen ziek worden omdat je zelf niet genoeg maatregelen hebt getroffen. Het is zelfs verplicht om je aan bepaalde regels te houden als het gaat om hygiëne in de keuken. In deze blog geven we je een aantal handige tips voor een betere hygiëne in je horecakeuken.

Kleding en sieraden

Kleding en sieraden kunnen een bron van bacteriën zijn. Daarom is het verstandig om je personeel hun bedrijfskleding pas op het werk aan te laten doen. Als je personeel de kleding thuis en onderweg al draagt, is de kans groot dat hier al allerlei bacteriën op zitten. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Zorg dus voor een schone kleedruimte waar je personeel zich kan omkleden. Ook sieraden zitten vol met bacteriën. Personeel wat eten bereidt, mag geen sieraden dragen, met uitzondering van een gladde trouwring. Bedienend personeel mag ook een horloge dragen. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat sieraden een echte bron van bacteriën zijn!

De werkplek schoonmaken

Daarnaast moet de werkplek vanzelfsprekend goed schoon worden gehouden. Het is normaal dat er vuil ontstaat tijdens het werken, maar dit moet wel worden opgeruimd. Als er etensresten op de grond blijven liggen, kan dit een bron van bacteriën worden. De werkplek én de apparatuur moeten dus aan het einde van de werkdag grondig worden schoongemaakt. Om dit schoonmaken makkelijker te maken, is het slim om te kiezen voor apparatuur van RVS. Een RVS werktafel en wasbak maar ook een RVS horeca koeling zijn heel handig. Daarnaast moet de apparatuur worden gedesinfecteerd met een speciaal middel.

Ziek personeel

Ziek personeel mag niet werken, omdat virussen zo heel makkelijk kunnen worden overgedragen op gasten. Verplicht je personeel daarom om het te melden als ze ziek zijn. Zo verklein je de kans op besmetting. 

Trainen van medewerkers

Het trainen van je werknemers kan zeker bijdragen aan een betere hygiëne in de keuken. Vaak wordt er gedacht dat een eenmalige korte uitleg genoeg is, en dat er heel veel dingen als vanzelfsprekend aangenomen kunnen worden. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat je de keukendoek niet gebruikt om de werkbank schoon te maken. Als je je personeel traint, dien je dus elk detail te behandelen. Vermeld dus bijvoorbeeld ook dat nagels niet te lang mogen zijn en dat wondjes niet open mogen worden gelaten. Daarnaast is het hygiënisch om haren in een haarnetje te dragen. Handen moeten regelmatig worden gewassen en gedesinfecteerd en kleding en vaatdoeken moeten altijd schoon zijn.