In de zee leeft een groot aantal vissen, waarvan een deel erg gezond voor ons is. Vis bevat veel proteïne zodat deze goed thuis hoort in een gezond dieet. Vooral de omega-3 vetzuren zijn belangrijke stoffen die wij als mens niet zelf aan kunnen maken. Deze bijzondere vetten hebben een belangrijke rol bij de gezondheid van de hersenen en het hart. Volgens de Schijf van vijf is het gezond om minstens eenmaal in de week vis te eten. De volgende soorten vis zijn goed voor je gezondheid:

Sardientjes

Sardientjes zijn rijk aan vitaminen. Omdat je deze visjes met botten en huid opeet zijn ze zeer voedzaam. Sardientjes worden doorgaans in een blik met olie verkocht, waardoor je ook nog gezonde vetten binnen krijgt.

Tonijn

Zowel vers als uit blik is het eten van tonijn erg gezond. Als je verse tonijn gaat halen, kies er dan een uit die glanzend is en ruikt naar de oceaan. Ze zijn eenvoudig klaar te maken: ze hoeven alleen snel gedroogd te worden op heet vuur.

Alaska zalm

Alaska zalm is beter voor je gezondheid dan gewone zalm, omdat er hoge kwaliteiten geëist zijn aan de vangst van deze zalm. De zalm uit Alaska bevat veel omega-3 vetten, meer vitaminen en mineralen en minder verzadigde vetten en calorieën. Deze vis dan ook een goede toevoeging aan je dieet.

Marine phytoplankton

Een nieuwkomer in de wereld van gezond voedsel is de marine phytoplankton. Het is geen vis, maar wel afkomstig uit de zee en zeer gezond. Phytoplankton bevat grote hoeveelheden omega-3-vetzuur. Met slechts 4 gram van dit eencellige organisme krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Daarnaast zitten er nog veel meer aminozuren, enzymen en mineralen in phytoplankton. De stof geeft je gegarandeerd energie en is daarom een aanrader.

Naast de bovengenoemde zijn er nog een aantal gezonde vissen waaronder de haring, makreel en baars. Een heerlijke gezonde maaltijd toegewenst.