Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat je goed kunt bijten, kauwen, praten, lachen en poetsen. belangrijk voor je uiterlijk en uitstraling, maar ook voor je gezondheid. In deze blog hebben we het over waarom je een beugel nodig hebt en hebben we het over de bekendste beugels.

Rechte Tanden

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid. Mensen gaan naar een orthodontist omdat hun tanden ver naar voren of scheef staan, ze te weinig of juist teveel ruimte in gebit hebben of omdat hun tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Ze zouden het fijn vinden om een regelmatig gebit te hebben en misschien een mooie glimlach. Rechte tanden hebben ook meer kans om goed en gezond te blijven.

Afwijkingen en mondgewoonten 

Sommige afwijkingen zoals een hazenlip of een overmatige groei van de onderkaak kunnen de ontwikkeling van de onderkaak of het gebit verstoren. Ook gewoonte zoals duimzuigen en tongpersen kunnen de vorm van de kaken en de stand van de tanden doen veranderen.  

Leven lang plezier

Sommige tand posities kunnen zorgen voor schade aan het tandvlees, vergroeide kaken of asymmetrie in je gezicht. Je kunt lichamelijke klachten oplopen door een afwijkende stand van het gebit voorbeelden van deze klachten kunnen zijn: pijn in de kaak spieren hoofdpijn en nekpijn. Het is het is dus zeker de moeite waard om je tanden en kiezen recht te laten zetten door middel van orthodontie behandelingen. De gezondheid staat voorop, het is alleen maar leuk en fijn dat je er een mooie glimlach bij krijgt. Hier heb je echter je hele leven profijt en plezier van.

Soorten beugels

Je hebt veel verschillende soorten beugels, dit zijn de meest bekende beugels: de slotjesbeugel, de blokbeugel, de plaatbeugel, onfunctionele trainer, de buitenboordbeugel en de retentiebeugel. Veel mensen vragen zich af hoe er bepaald wordt. Welke beugel ze krijgen. de orthodontist bepaalt welke beugel je krijgt aan de hand van foto’s en afdrukken van jouw gebit. De orthodontist heeft deze nodig om een goed behandelplan te maken. Op de modellen en de mond foto’s wordt bekeken hoe de grootte van de tanden zich verhouden ten opzichte van de ruimte in de kaak. Op deze manier bepaald de tandarts groningen een welke beugel je nodig hebt.