Zout en chocolade worden vandaag de dag gebruikt om de mooiste lekkernijen te maken. Maar wist je dat deze combinatie al in de oudheid zeer waardevol was? Wie zout of cacaobonen had kon hiermee kopen wat hij wilde.

Uitbetaald in zout

Zout was in de oudheid lastig te verkrijgen, het was zeer schaars en duur. Alleen rijke mensen konden zout kopen en gebruikten dit om hun vlees en vis te pekelen. Het zout was zelfs dusdanig waardevol dat het door de mensen ook werd gebruikt als ruil- en betaalmiddel.

Romeinse soldaten werden in de oudheid zelfs gedeeltelijk met zout uitbetaald, dit heette ‘sal dare’, wat ‘zout geven’ betekent. Het woord salaris is afkomstig van het Latijnse woord wat hier op lijkt: ‘salarium’, dit betekent letterlijk ‘zout geld’. Met het zout konden de soldaten hun eten pekelen of ruilhandel bedrijven.

Cacaobonen als geld

Onder de Meso-Amerikanen (zoals de Azteken in Nicaragua) had cacao ongeveer dezelfde waarden als het zout voor de bewoners van Europa. De cacaobonen werden hier letterlijk als geld gebruikt. Je kon met een aantal cacaobonen een konijn, geit of zelfs een slaaf kopen.

Stel je had in die tijd een groot aantal cacaoplanten, dan was je rijk. Dit maakt het toch bijzonder dat we in deze eeuw gewoon chocolademelk kunnen drinken.

Chocolade met zout als betaalbare lekkernij

Sinds de VOC-tijd is de handel in specerijen en luxe goederen aanzienlijk toegenomen. De technologische ontwikkelingen hebben ook niet stilgestaan. Tegenwoordig worden veel goederen door middel van bulktransport wereldwijd verspreid. Hierdoor zijn producten als chocolade en zout tegenwoordig eenvoudig bij de supermarkt te verkrijgen.

Zelfs de combinatie van zout en chocolade, welke ooit bijzonder waardevol was, wordt nu in bijna elk merk chocoladerepen verwerkt. Het zout heeft een positief effect op de smaak, textuur en kauwervaring van de chocoladereep. Deze combinatie is hierdoor ook al jaren succesvol.